Lissabonfördraget, det nya EU

Var på ett seminarie på ESF som handlade om Lissabonfördraget som EU-politikerna försöker få igenom.
Redan 24 medlemsstater har sagt ja och Sverige och Tjeckien har inte svarat än och Irland röstade nej genom en folkomröstning.

Det känns omöjligt att sätta sig in i vad föredraget innebär på egen hand så därför var det intressant att höra om det och vad det skulle innebära för unionen och dom olika medlemsländerna.

Kortfattat så innebär det att ännu mer makt flyttas ifrån medlemsländerna till EU-parlamentet som dessutom får beslutsmakt över fler frågor än tidigare. I dagsläget har medlemsländerna vetorätt vilket innebär att stora förändringar i konstutionen osv inte kan genomföras om inte alla medlemsländer är överens. Tex så kan inte Lissabonföredraget tas till bruk om inte Irland, Sverige och Tjeckien säger ja.
Men i och med Lissabonföredraget så kommer den här vetorätten att tas bort på 63 olika områden.
Medlemsländernas inflytande i EU-parlamentet kommer dessutom att ställas i större proportion till hur många invånare det finns i respektive land.  Så till exempel Sverige med bara 9 miljoner invånare kommer att ha 1,9% av rösterna jämfört med 2,9% i nuvarande föredrag och Tyskland kommer att ha 17% jämfört med 8,4% innan.

Detta kommer att göra det lätt för dom stora medlemsländerna att få igenom egna beslut och stoppa sådana som man inte önskar medan svenska folket i princip inte har någonting att säga till om när det ska fattas beslut som kommer att påverka oss själva. Tex Italiens extremhögerregering kommer att få sex gånger så stort inflytande som den Svenska regeringen när det ska stiftas lagar osv som kommer att ha driekt inverkan i Sverige.

Det kommer även att skapas en gemensam utrikespolitik och en gemensam militär armé.
Svenska soldater kommer att tvingas åka till Irak eller Afghanistan och försvara Amerianska och Europeiska oljeintressen och ställa sig bakom en utrikespolitik som jag tror få egentligen tror på.

Den 20:e November så kommer riksdagen att rösta för eller emot Lissabonfördraget. Som tur är behöver man enligt svensk grundlag en majoritet på 3/4 av riksdagen för att lämna ifrån sig mer makt.
En demokrati är inget statiskt och ett land måste hela tiden sträva efter att blir än mer demokratiskt.
Demokrati betyder att folket har makten, vilket är självklart, därför är Lissabonfördraget och den utveckling EU har tagit helt kontraproduktiv.
Sverige måste sätta stopp för EUs utveckling till en superstat och hålla kvar makten över Sverige inom svenska gränser.
Helst skulle Sverige gå ur EU helt för att behålla sin suveränitet. Man kan fortfarande vara med på Schengen och EES sammarbeten som tex Norge även om man inte är med i EU.

www.nejtilleu.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0