Trött

Ibland blir jag bara jävligt trött på alla siffror och vikter och vem som är bäst och snyggast.
Bara fokus på den yttre världen och tävlande hit och dit. Trycka ner sina kompisar eller medmänniskor för att må bättre för stunden. Vem har kommit längst, vem har mest pengar, vem är vinnare vem är förlorare.
Varför har vi glömt av att vi är en bunt själar som är här för att uppleva och utforska den materiella världen.
Varför kan vi inte samsas?
Varför kan vi inte visa medkänsla och solidaritet för varandra?
Varför ska vi delas upp i läger? Varför ska vissa ha mer än andra?

Varför kan vi inte skapa ett samhälle och en värld där alla mår bra och där utgångspunkten är människors välmående och inflytande, istället för pengar och ekonomi?

suck...

Lissabonfördraget, det nya EU

Var på ett seminarie på ESF som handlade om Lissabonfördraget som EU-politikerna försöker få igenom.
Redan 24 medlemsstater har sagt ja och Sverige och Tjeckien har inte svarat än och Irland röstade nej genom en folkomröstning.

Det känns omöjligt att sätta sig in i vad föredraget innebär på egen hand så därför var det intressant att höra om det och vad det skulle innebära för unionen och dom olika medlemsländerna.

Kortfattat så innebär det att ännu mer makt flyttas ifrån medlemsländerna till EU-parlamentet som dessutom får beslutsmakt över fler frågor än tidigare. I dagsläget har medlemsländerna vetorätt vilket innebär att stora förändringar i konstutionen osv inte kan genomföras om inte alla medlemsländer är överens. Tex så kan inte Lissabonföredraget tas till bruk om inte Irland, Sverige och Tjeckien säger ja.
Men i och med Lissabonföredraget så kommer den här vetorätten att tas bort på 63 olika områden.
Medlemsländernas inflytande i EU-parlamentet kommer dessutom att ställas i större proportion till hur många invånare det finns i respektive land.  Så till exempel Sverige med bara 9 miljoner invånare kommer att ha 1,9% av rösterna jämfört med 2,9% i nuvarande föredrag och Tyskland kommer att ha 17% jämfört med 8,4% innan.

Detta kommer att göra det lätt för dom stora medlemsländerna att få igenom egna beslut och stoppa sådana som man inte önskar medan svenska folket i princip inte har någonting att säga till om när det ska fattas beslut som kommer att påverka oss själva. Tex Italiens extremhögerregering kommer att få sex gånger så stort inflytande som den Svenska regeringen när det ska stiftas lagar osv som kommer att ha driekt inverkan i Sverige.

Det kommer även att skapas en gemensam utrikespolitik och en gemensam militär armé.
Svenska soldater kommer att tvingas åka till Irak eller Afghanistan och försvara Amerianska och Europeiska oljeintressen och ställa sig bakom en utrikespolitik som jag tror få egentligen tror på.

Den 20:e November så kommer riksdagen att rösta för eller emot Lissabonfördraget. Som tur är behöver man enligt svensk grundlag en majoritet på 3/4 av riksdagen för att lämna ifrån sig mer makt.
En demokrati är inget statiskt och ett land måste hela tiden sträva efter att blir än mer demokratiskt.
Demokrati betyder att folket har makten, vilket är självklart, därför är Lissabonfördraget och den utveckling EU har tagit helt kontraproduktiv.
Sverige måste sätta stopp för EUs utveckling till en superstat och hålla kvar makten över Sverige inom svenska gränser.
Helst skulle Sverige gå ur EU helt för att behålla sin suveränitet. Man kan fortfarande vara med på Schengen och EES sammarbeten som tex Norge även om man inte är med i EU.

www.nejtilleu.se

Anders Borg, vår frälsare

Reagerade bara på en grej jag precis läste i en artikel på Ekots hemsida.
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2326570
Alliansen höjde avgiften till a-kassan i snitt med 200-300 kronor förra året och nu ska dom genomföra en riktigt generös sänkning på 50kr nästa år.

Såhär kommenterar finansminister Anders Borg sänkningen:

– För det första så är det ett relativt träffsäkert sätt att öka tryggheten för människor, att folk går med i a-kassan.
Det förstärker hushållens köpkraft lite grann, och det är bra i en period av avmattning, säger finansminister Anders Borg.
– Samtidigt har vi valt en utformning som gör att det här också minskar tröskeln att gå in på arbetsmarknaden, för det är ju när man är på arbetsmarknaden som man betalar avgiften. Och då blir det lite mer lönsamt att jobba.
Så det är fördelningspolitiskt bra, det dämpar nedgången och det har lite positiva effekter på sysselsättningen.

På vilket sätt får det effekt på sysselsättningen tror du?
 – Hur många som är på arbetsmarknaden beror ju på hur mycket det lönar sig att jobba.
När vi nu sänker avgiften när man är i arbete får man ju behålla lite mer pengar när man jobbar.


Så nu när man tjänar 50 kronor extra innan skatt när man arbetar så kommer vi alla arbetslösa att strömma till arbetsmarknaden.. Jag har ju naturligtvis valt att vara arbetslös eftersom det inte är tillräckligt lönsamt att arbeta, men nu när jag får 50 kronor extra på lönen så är det ju en helt annan sak!

ESF Malmö 2008

Då var jag hemma i Kungälv igen! Kom hem ikväll.
Har haft riktigt kul faktiskt. Träffat massa folk från ISM som jag lärde känna på västbanken och annat trevligt folk.
Varit på en del jävligt intressanta seminarier också men det ska jag skriva mer om nån annan dag.

Anmälde mig ju för att jobba som volontär där nere så att jag skulle få gratis inträde till forumet, käk och boende.
Det blev att jag jobbade två nätter som natt/brandvakt på ett av massboende i en skola som dom hade. Det gick ut på att sitta uppe i skift på natten och vara vaken ifall det skulle hända något, det var ett krav dom hade ifrån brandkåren.
Till en början med var tveksam till att sitta nattvakt eftersom jag inte ville vara trött under dagarna när jag ville gå på seminarier och så men efteråt när jag insåg hur kallt mitt andra alternativ var kände jag mig väldigt tacksam.
Annars har jag sovit i militärtält som dom satt up på sibbarps kamping utanför Malmö för dom som behövde någonstans att sova.


Även om jag hade långkalsonger, byxor, dubbla tröjor och nerkrupen i sovsäck var det kyligt.
En natt vaknade jag upp av jag lagt ur min ena hand ur sovsäcken i sömnen och var iskall. brr..


I lördags innan den stora demonstrationen så körde vi från ISM en egen manifestation på Gustav Adolfs torg i Malmö.
Vi byggde upp en checkpoint och några klädde ut sig till Israeliska soldater och några fick vara Palestinier och försöka komma igenom checkpointen för att visa för allmänheten hur palestiniers vardag ser ut.
Bygger checkpoint vid esf malmö

Det är roligt med lite mer kreativa manifestationer och det känns som att det är mycket lättare att nå människor och få dom förstå när man illusterar på detta viset än att bara dela ut flygblad.
Arbetaren skrev en artikel om aktionen på sin hemsida: http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20080920-3

ISM checkpoint gustav adolfs torg


Senare gick vi i den stora ESF demonstrationen. Cirka 10000 människor från hela världen deltog så det var riktigt häftigt. Synd att dom inte verkar ha framställt det specielt rättvist i media bara. I nyheterna verkar det bara snackas om några som kastade sten på SEBs skyltfönster. Och det känns faktsikt lite som att media försöker svartmåla ESF, mellan 10000-15000 människor som samlas och disskuterar och byter idéer för att driva europa mot ett mer soicalistiskt håll.





Idag när jag skulle hem ifrån Malmö och försökte köpa en bussbiljett så var alla bussar fullbokade fram till klockan 23 och klockan var inte ens 16 så jag gick in till tågcentralen istället.
Där träffade jag på en gammal jobbarkompis ifrån Transcom i Barcelona som heter Gustav och han var också påväg mot Göteborg och hade precis kollat upp att det inte gick några tåg förrän ett par timmar heller. Han hade träffat en norsk tjej på centralen som också skulle ta Göteborgståget och hon kläcker idén att vi ska lifta hem istället för att sitta och vänta på tåget i flera timmar, vilket vi andra sjävklart tyckte var en superbra idé! :)
Gustav och Helena haikar
Så vi tog första bästa lokalbuss som stannade intill ett motorvägsmot och började lifta! Här står Helena och Gustav med tummen i högsta hugg :)
Först var vi lite skeptiska till hur bra det skulle gå men det tog bara 10-15 minuter innan det stanade till en bil och plockade upp oss tre. Han skulle bara till Landskrona så han släppte av oss där.
Där tog det inte ens 5 minuter innan en ny bil hade stannat för oss och plockat upp oss. Och han skulle ända till Oslo! Gustav hoppade av vid en bensinmack i Laholm innan Halmstad och jag hoppade av vid busshållplatsen vid Kungälvsmotet och Helena fortsatte ändå till Oslo. Kjempe Great verkligen!
Jag är faktiskt förvånad över hur fint det funkade att lifta, det måste göras mer och nästa gång jag ser en liftare så ska jag plocka upp och "betala igen".

På vägen så stannade vi vid en bensinmack och handlade lite att käka och där såg jag och Helena en stor löpsedel där det stod något om att polisen jagade en man som rövat bort en liftare. Det var lite komiskt eftersom vi skämtat om såna scenarion under tiden. Men jag är ändå positivt inställd till det här med liftning, det är väldigt billigt dessutom och kul!


Ska skriva lite mer om själa forumet i dagarna som kommer.

ESF Malmö

Imorgon bär det av mot malmö. Åker imorgon bitti så jag har redan packat mina grejer och sådär.
Har arbetsintervju klockan 11:00 och sedan åker jag direkt till centralen och hoppar på tåget.
Kommer att bli borta i typ fem dagar och det ska bli rätt kul faktiskt. Har inte varit i Malmö innan så det ska bli spännande =)
Ska bli kul att träffa lite annat folk från ISM också och personer som jag lärde känna på västbanken och träffa annat folk från andra organisationer. Det kommer bli kul!

Flygbladsutdelning vid kopparmerra

Kom till Kungsportsplatsen igår strax innan 4 och mötte upp med dom andra palestinavännerna i Göteborg.
Anja hade med sig ett lite partytält som vi ställde upp och klistrade upp lite foton från Palestina och satte upp en banderoll där det stod 'Riv muren, befria palestina'.
Sedan ställde vi oss och delade ut flygblad i lite drygt en timme till folk som passerade förbi. Vi var sammanlagt runt 8 stycken så jag tror vi fick ut en hel del flygblad.
På flygbladen stod det 'Visste du att...' och sen massa fakta rader om ockupationen och belägringen av Gaza osv.

Det kändes bra, det är viktigt att upplysa folk om vad som händer osv men jag vet inte hur långt man når med att bara dela ut flygblad. Känns som att många kanske läser igenom snabbt, konstaterar att det är hemskt och sen inte tänker så mycket mer på det. Men någonstans måste man ju börja.
Det var någon som kommenterade oss och sa "Dumma svenskar som tror dom kan göra något".
Men jag känner att jag måste stå upp och försöka iallafall. Man kan inte bara sitta ner och tyst acceptera..

Men men.. nu är det helg och då ska jag ut till svartedalen och tälta :)

Ciao


10/9 2008

Har varit hemma i lite drygt en vecka nu och börjar komma till rätta. Träffat och umgåtts med en massa vänner och familjen vilket har varit väldigt kul. Vissa av er hade jag inte träffat på nästan 8 månader och vissa av er var det ännu längre sen vi sågs!

Har varit lite klent med uppdateringar här på bloggen men det blir väl naturligt så eftersom jag inte matas med nya saker att skiva om på samma sätt när jag är här hemma i Sverige.

Förra veckan var jag på möte med Palestinanätverket Göteborg där ISM ingår tillsammans med Peace Now, Rättvise centrum och Palestinagruppen. Vi disskuterade filmförslag till Antirasistiska filmdagar som bla skulle ha ett inslag om palestinakonflikten på sin filmfestival, som det ser ut så kommer det vara en person från Peace Now som kommer vara med och föreläsa i samband vid en av filmvisningarna här i Göteborg.
Sedan så spånade vi på att eventuellt göra någon slags kampanj mot Volvo vars Bulldozrar och grävskopor används för att bygga den så kallade apartheidmuren och även för att demolera oskyldiga palestiniers hem. Mer om detta kommer förhoppningsvis senare.

Sen så vill jag åka ner till European Social Forum i Malmö nästa vecka också. Får se hur det blir med transport och boende och sådär bara. Ska höra mig för om det är någon som vill vara med och bila ner eller så.
Det kommer att vara ett par stycken ifrån ISM som jag träffade i Palestina där som bla ska föreläsa lite och sen så är det fullproppat med olika intressanta seminarier osv så det ska bli kul.

Närmast är det flygbladsutdelning på Kungsportsplatsen imorgon eftermiddag med ISM.

RSS 2.0