Företagarnas argument är tagna ur luften

Anna-Stina Nordmark Nilssons från organisationen Företagarna skriver i sin debattartikel i gp att många branscher har mycket svårt att rekrytera personal och att detta beror på LAS.
Jag undrar om hon verkligen vet hur Lagen om Anställningsskydd fungerar? Det är inte alls svårt att anställa eller rekrytera personal. I och med LAS så finns det möjlighet att både visstid och provanställa personal vilket möjliggör det för en arbetsgivare att anställa en person på prov för att se hur det fungerar.

Jag gick var själv arbetssökande hösten 2008 och blev erbjuden visstidsanställning på en elfirma i Göteborg, efter ett par månader så blev jag erbjuden fast anställning! Jag känner till flera i min omgivning där det gått till på samma sätt. Detta motbevisar ju helt och hållet Företagarnas och Svenskt Näringslivs argument mot LAS, för det ÄR INTE svårt att anställa folk!
Jag ställer mig också frågande till att Anna-Stinas påstående att ungdomars ingångslöner är allt för höga och anställningsavtalen är allt för bindande. Jag har aldrig haft ett anställningsavtal där det varit längre än en månads uppsägningstid, ibland två veckors uppsägningstid. Som elektriker lärling så tjänade jag 14000 i bruttolön, efter två år i yrket tjänade jag 16000 i brutto. Jag klagar inte på lönen men man kan knappast påstå att det är för mycket begärt.
Lagen om anställningsskydd gör det inte svårt att anställa människor överhuvudtaget. Det går att avskeda anställda om dom missköter sitt jobb.
Lagen hindrar däremot företag från att sparka ut äldre människor för att dom inte orkar hålla samma takt som för 20 år sedan eller avskeda någon som har ett sjukt barn och måste vabba då och då.
Att ta bort LAS skapar absolut inga nya arbetstillfällen däremot förskjuter den arbetslösheten till andra grupper. Det är dom äldre, sjuka elelr de ensamtsåtende mammorna och papporna som får ta smällen!


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Brittisk domstol stoppar strejk.

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3316562

Idag kan man läsa om hur brittisk domstol stoppar en strejk som arbetare på british airways genom omröstning beslutat sig för att genomföra.
Jag tycker det är tragiskt. Och det känns som att det är åt det här hållet som vi går just nu i och med EU m.m där den fria marknaden går före ALLT.

I och med laval-domen och diverse eu-direktiv så blir kapitalismen snart lagstadgad där fackliga åtgärder blir illegala.
Samhället ska byggas upp med en utgångspunkt på människorna,medborgarna. Inte utifrån profiten.

På diverse debattsidor kan man se borgarnas attacker på LAS gång på gång. Det är så löjligt, deras argument är så ihåliga dom verkar ju inte ens veta vad som står i LAS eller hur den funkar.
Jag är glad att många fackförbund och politiker har vaknat till liv och tar debatten.



Läs även andra bloggares åsikter om ,

EU:s jordbruksstöd


EU:s jordbruksstöd är den enskilt största utgiftsposten i EU:s budget.
Det är subventioner till bönder för att deras verksamhet ska vara ekonomisk hållbar.

Jag har funderat lite på det här med anledning av den senaste tidens avslöjande om missförhållanden på svenska gårdar.

Varför är det så svårt ekonomiskt att bedriva jordbruk? Mat är ju något som man måste köpa. Alla äter annars dör man. Vi konsumerar mängder av mat i detta landet och i europa.

Det borde vara en guldgruva att odla tex potatis eller föda upp slaktdjur..

Okej..det kanske finns så pass många jordbruk och bönder att priserna är pressade till botten.
Men jag tycker man hör ofta att det är allt färre som sysslar med jordbruk och att det måste till åtgärder för att hålla landskapen öppna..

Konkurransen verkar snarare komma någon annanstans ifrån..
Är det möjligtvis så att det är så svårt att få ett jordbruk att gå runt pga av alla oseriösa lantbrukare som tex dom grisuppfödare som avslöjades härom veckan?
Dom oseriösa pressar ner priserna att det inte blir lönsamt att vara seriös.

Jag tror det är därför det är så mycket dyrare med ekologisk och krav-märkt mat till exempel.

Krav-märkt innebär att djuren ha en viss levnadsstandard och det ska användas ekologiskt gödsel och inga kemiska bekämpningsmedel m.m.

På dom gårdarna där det inte föds upp enligt krav-märket så ser det troligtvis ut som på dom gårdarna som djurtässalliansen avslöjat.
Djuren lider för att maximera profiten..

Priset på ett krav-märkt kött är troligtvis det egentliga köttpriset. Det billigare köttet har troligtvis suttit på en gris eller ko som saknat halm att böka i eller desperat försökt hålla sig ovanför lerytan för att inte drunka och fått äta av sina döda kamrater..

Vart tar jordbrukssubventionerna ivägen egentligen? Ner i stora köttproducenters fickor?
Våra skattepengar...

RSS 2.0