Företagarnas argument är tagna ur luften

Anna-Stina Nordmark Nilssons från organisationen Företagarna skriver i sin debattartikel i gp att många branscher har mycket svårt att rekrytera personal och att detta beror på LAS.
Jag undrar om hon verkligen vet hur Lagen om Anställningsskydd fungerar? Det är inte alls svårt att anställa eller rekrytera personal. I och med LAS så finns det möjlighet att både visstid och provanställa personal vilket möjliggör det för en arbetsgivare att anställa en person på prov för att se hur det fungerar.

Jag gick var själv arbetssökande hösten 2008 och blev erbjuden visstidsanställning på en elfirma i Göteborg, efter ett par månader så blev jag erbjuden fast anställning! Jag känner till flera i min omgivning där det gått till på samma sätt. Detta motbevisar ju helt och hållet Företagarnas och Svenskt Näringslivs argument mot LAS, för det ÄR INTE svårt att anställa folk!
Jag ställer mig också frågande till att Anna-Stinas påstående att ungdomars ingångslöner är allt för höga och anställningsavtalen är allt för bindande. Jag har aldrig haft ett anställningsavtal där det varit längre än en månads uppsägningstid, ibland två veckors uppsägningstid. Som elektriker lärling så tjänade jag 14000 i bruttolön, efter två år i yrket tjänade jag 16000 i brutto. Jag klagar inte på lönen men man kan knappast påstå att det är för mycket begärt.
Lagen om anställningsskydd gör det inte svårt att anställa människor överhuvudtaget. Det går att avskeda anställda om dom missköter sitt jobb.
Lagen hindrar däremot företag från att sparka ut äldre människor för att dom inte orkar hålla samma takt som för 20 år sedan eller avskeda någon som har ett sjukt barn och måste vabba då och då.
Att ta bort LAS skapar absolut inga nya arbetstillfällen däremot förskjuter den arbetslösheten till andra grupper. Det är dom äldre, sjuka elelr de ensamtsåtende mammorna och papporna som får ta smällen!


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0