Den fria marknaden

Läste precis ut en bok som heter 'Vad är marknaden' som jag lånade på biblioteket härom veckan.
Boken handlar om marknadsekonomi och dess historia. Den förkastade socialismen ett par gånger men jag tycker inte att den tog upp några specielt tydliga positiva aspekter med marknadsekonomi.

Dock skrev författaren vid ett tillfälle att den fria marknaden aldrig kan vara jämlik och måste ha en elit för att den ska gå runt.
Och det är det här som är det värsta med kapitalism och varför den måste avskaffas till varje pris.
Kapitalismen måste ha en arbetarklass och en överklass för att den överhuvudtaget ska fungera.
Kapitalister propagerar för att marknaden måste vara fri och det måste löna sig att arbeta och tjäna pengar, att alla har möjlighet att bli miljonärer bara man kämpar tillräckligt hårt.

Det säljs böcker som handlar om hur man låter pengarna jobba för sig själv och skapa ännu större kapital.
Alla ska bli företagare och företagschefer och leva lyckliga livet ut..

Det är bara ett litet problem och det är att  företagare och kapitalister är beroende av att någon annan jobbar för dom och tex tillverkar bilar eller telefoner. Dom behöver någon som har det sämre ekonomiskt ställt och är tvugna att ta ett jobb för att överleva. Utan arbetarklassen, utan folk som har det sämre ställt så fungerar inte det kapitalistiska systemet!

Det är precis därför som alliansen sänker a-kasse och sjukersättningar, drar ner på vuxenutbildningar och tar bort högskolebehörigheten på dom yrkesförberedande programmen.
Det är för att vi här nere ska stanna här. Vi behövs här för att samhället ska gå runt, det måste finnas några att tjäna pengar på..
Dom pratar om att det ska vara fritt och alla måste ha möjligheten att påverka sin liv.. men det kan inte gälla alla och det vet dom om men dom berättar det sällan.

Dom gör skattesänkningar så folk ska lockas att tänka kortsiktigt och själviskt utan att tänka steget längre och se vart dom där pengarna tas ifrån. Dom splittrar oss och spelar ut oss mot varandra för att förhindra oss att enas och resa oss upp.. rasism, islamofobi, homofobi och kvinnoförtryck.. vem tjänar på detta?
Högern har höjt a-kasseavgiften för att försvaga fackföreningar och vill ta bort strejkrätten osv. Allt för att vi inte ska kunna resa oss upp gemensamt och kräva rättigheter.
En fackförening är ingenting annat än en grupp av arbetare som gemensamt går ihop och kräver förbättrade villkor men i massmedia utmålas facket som en maffia som strejkar vilt och använder maffiametoder!

Det pratas om att den marxistiska klassanalysen är föråldrad och att det inte existerar en arbetarklass längre och att det inte finns några ideologiska skillnader i politiken utan bara sakpolitiska skillnader. Vem tjänar på att vi tror det här?
Många människor har väldigt bra vilkor i Sverige idag. Men innebär det att det inte längre finns en arbetarklass eller att arbetare under flera årtionden stått upp och gemensamt krävt bättre villkor?

Många kanske tjänar kortsiktigt på att få en tusenlapp mer i plånboken varje månad men på lång sikt så kommer våran välfärd att raseras. Skattesänkningarna ska finansieras, sjukhus säljs ut och just nu i Göteborg så läggs flera kommunala skolor ner pga av mängden friskolor.
Kommer den där tusenlappen att täcka inkomstförsäkring, sjukhusförsäkring, tandvårdsförsäkring och barnens dagis- och skolgång?
Inte för en låginkomsttagare, men för en storföretagare som inte får bara EN tusenlapp utan tjugo tusenlappar extra i månaden så är det ingen fara. Det är dom och bara dom som tjänar på den här poltiken!

Så upp till kamp!



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0